19 juni 2011

These are a few of my favourite things

Geïnspireerd door haar, presenteer ik u vijf dingen waar ik blij van word.


De Jansen (Niet rijk, wel smaak), die pas aan haar tweede jaargang bezig is, mag van mij een klassieker worden. Het is het ideale blad voor vrouwen die er zowel van genieten om in regenlaarzen over de camping te klotsen als om in een halterjurkje en op hoge hakken door Rome te slenteren. Als je het leuk vindt om voor weinig geld een leuk tafeltje op de kop te tikken en daar dan een mooie designlamp boven te hangen, kun je met Jansen heerlijk ontspannen.
Deze week was ik geveld door een griepje en stelde manlief voor om chocoladekoekjes voor me te kopen, maar omdat ik nog steeds de ambitie heb om wat af te vallen, heb ik, met pijn in mijn hart weliswaar, bedankt voor de koekjes. In plaats daarvan kreeg ik deze Jansen en daar heb ik, gehuld in ik-ben-ziek-dus-ik-hoef-niet-mijn-best-te-doen-om-er-leuk-uit-te-zien-kleren en met een grote kop thee op de bank van genoten!
Vriendelijk verzoek aan de mensen van Jansen, mochten ze Het brilletje van Anne-Jo lezen -ik verbeeld mij niets-: willen jullie vragen aan Marc Heldens, die een leuk artikel schreef over twee vintage-pioniers, of hij nooit meer dit wanstaltige anglicisme wil gebruiken: "Bij verre waren zij de eerste vintage-dealers van Nederland." Mijn taalpuristische oog ging er hevig van tranen!


Van ossengalzeep geniet ik om meerdere redenen. De eerste reden is dat de verpakking zo mooi is. De kleuren, de typografie, alles klopt gewoon! En dat al sinds 1851!
De tweede reden is dat ik het een geruststellend product vind. 'Verwijdert vlekken met natuurlijke ossengal'. Niets: tot 75% schonere was, of: Vertrouw roze, vergeet vlekken (ook al ontsieren ze nog steeds uw lievelingstopje), maar stoere taal! Daar durf je als Hollandse huisvrouw je pas gekochte witte shirtje met sinaasappelfruithapvlekken met een gerust hart aan toe te vertrouwen.
Bovendien is het niet zo'n hip product dat zijn werkzaamheid moet bewijzen door duur te zijn (NU: 500 gram voor €7,99), maar kost een blokje van 90 gram, waar ik al een jaar of drie vet- en andere akelige vlekken mee verwijder, nog geen twee euro.


Een reeds lang vergane versie van dit boekje, hebben mijn broertje en zusje en ik als kind aan snippers gelezen. Toen ik dit exemplaar op Marktplaats zag, heb ik dan ook niet nagedacht, maar het gekocht.
Komende uit een familie van perfectionisten, hoor ik nog regelmatig van mijn vader: 'Bedenk goed wat er met de stoelpoten van Tielse Flipje gebeurde, hè!' (voor de leken onder u: om de stoelpoten op gelijke lengte te krijgen, werd er steeds een paar centimeter van de langste afgezaagd, tot de stoel geen poten meer had. En nu als de wiedeweerga zorgen dat u 't Grote Flipboek te pakken krijgt! )


Prints als deze. En ansichtkaarten. Waar ik dus dubbel zo blij van word: een blik met deze print waar mijn voorraad kaarten in past.


De boeken van Cissy van Marxveldt met de geweldige illustraties. Ik loop dan weer niet zo warm voor allerlei poppetjes uit bekende films of games, waar manlief wel blij van wordt. Van manlief zelf word ik wel blij, dus mag deze bobblehead per gratie een plankje delen met Marijke.

7 opmerkingen:

 1. Wat een fijne dingen, ook! 'Marijke' kreeg ik van mijn opa, in dezelfde uitvoering en die staat ook zo gezellig op een plankje bij Joop ter Heul en haar dochter en wat CvM-pockets. Ik moet nodig 'n Zomerzotheid op de kop tikken. En De Arcadia, die is wat minder bekend, maar toen ik 'm ooit las, vond ik 'm ook al leuk. Ossegalzeep en de Jansen moet ik ook nodig hebben, vind ik. Ga ik morgen aanschaffen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lieve man heb jij! Lekker vertroetelt worden! Heel veel beterschap!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Purperpolletje: Om Joop ter Heul heb ik me vroeger tranen gelachen en die staat nu ook in de boekenkast. Een Zomerzotheid heb ik wel gelezen, maar niet in de kast en De Arcadia ken ik niet. Als ik hem ergens tegenkom, ga ik die natuurlijk ook lezen!

  @Tam: Dankjewel! Ik ben gelukkig weer op de been inmiddels.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. :-) dat bovenste blad dat ken ik echt helemaaaal niet.... ik geloof zelfs niet dat t hier verkocht word... en flipje :-) ik heb dr popjes van en boekje(s) ik vind ze geweldig leuk , das echt een beetje jeugdsentiment :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @sillie Hier verkopen ze het ook niet altijd bij de boekhandel, maar wel bij Bas van der Heijden, waar ik het niet zou verwachten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heb even gegoogled naar die naam wel mooie plant maar is volgens mij niet dezelfde =)
  Bedankt voor het raden =D
  Fijne dag!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oeh.. Joop ter Heul heb ik vroeger ook gelezen, erg leuk!! En naast de ossengal (staat bij mij ook op het plankje bij de wasmachine) staat ook een pot met Driehoek Groene Zeep. Heerlijk om mee schoon te maken.. als ik het doe hoor, ben echt geen Miep Kraak..

  BeantwoordenVerwijderen